اخذ مجوز کمیسیون ماده یک برای شرکت ها و تولیدکنندگانی که در حوزه فناوری های نوین، دانش بنیان و تولیدات داخلی فعالیت می کنند، گامی مهم محسوب می شود. این مجوز به شرکت ها و تولیدکنندگانی داده می شود که محصولات یا خدماتی با ارزش افزوده بالا و قابلیت رقابت در بازارهای جهانی تولید می کنند. هدف از صدور این مجوز، حمایت از تولیدات داخلی، توسعه فناوری و دانش بنیان، و تسهیل در صادرات محصولات است. کمیسیون ماده یک با بررسی دقیق درخواست ها و تطبیق آنها با قوانین و مقررات مربوطه، تصمیم نهایی در مورد صدور یا عدم صدور مجوز را اتخاذ می کند.
ماشین آلاتی که در دسته های زیر قرار می گیرند، معمولاً برای مجوز کمیسیون ماده 1 واجد شرایط هستند:
واردات کالا فرآیندی چند مرحله ای است که نیازمند طی کردن مراحل اداری و دریافت مجوزهای لازم است. برخی از مهم ترین مراحل این فرآیند عبارتند از:
دریافت کارت بازرگانی: اولین و اساسی ترین گام برای ورود به تجارت بین الملل و واردات کالا، اخذ مجوز بازرگانی است. این کارت به منزله شناسنامه تجاری فرد یا شرکت واردکننده محسوب می شود.
کسب مجوزهای تخصصی :بسته به نوع کالایی که قصد واردات آن را دارید، ممکن است به مجوزهای خاصی نیاز داشته باشید. برای مثال، واردات ماشین آلات سنگین مستلزم مجوز از وزارت صنعت، معدن و تجارت است.
عدم تولید داخلی: عدم تولید داخلی به معنای وابستگی به واردات است .این مسئله در فرآیند گرفتن مجوز کمیسیون ماده یک، که برای حمایت از تولیدات داخلی طراحی شده، ایجاد مشکل می کند .کالاهای وارداتی با فناوری بالا یا بدون مشابه داخلی، شانس بیشتری برای دریافت این مجوز دارند .در مقابل، کالاهایی که مشابه داخلی دارند، با محدودیت های بیشتری برای ترخیص کالا مواجه می شوند.
قدمت ماشین آلات: قدمت ماشین آلات یکی از فاکتورهای مهم در ارزیابی درخواست مجوز کمیسیون ماده یک است. معمولاً ماشین آلاتی که فناوری های نوین و به روزتری دارند، شانس بیشتری برای اخذ این مجوز دارند. با این حال، صرفاً نو بودن ماشین آلات کافی نیست و عوامل دیگری مانند میزان بومی سازی فناوری، ارزش افزوده ایجاد شده و قابلیت رقابت در بازارهای جهانی نیز در تصمیم گیری کمیسیون موثر است.
کسب سایر مجوزها: در برخی موارد، علاوه بر مجوزهای تخصصی، ممکن است به مجوزهای دیگری از سازمان های مرتبط نیز نیاز باشد. مثلاً برای واردات کالاهایی که نیاز به حمل ونقل جاده ای دارند، مجوز از سازمان راهداری و حمل ونقل جاده ای ضروری است.
ترخیص کالا از فرودگاه امام خمینی
برای گرفتن مجوز کمیسیون ماده یک، به طور معمول مدارک زیر مورد نیاز است:
پس از تکمیل مراحل ثبت سفارش، مدارک مورد نیاز به سازمان توسعه تجارت ارائه می گردد. کارشناسان این سازمان، مدارک ارسالی را به دقت بررسی کرده و در صورت لزوم، درخواست مدارک تکمیلی می نمایند. در نهایت، چنانچه کالا مطابق با ضوابط و مقررات تعیین شده توسط کمیسیون ماده یک باشد و کلیه مدارک مورد نیاز به صورت کامل و صحیح ارائه شده باشد، مجوز واردات صادر خواهد شد؛ در غیر این صورت، درخواست متقاضی رد می گردد.
بیشتر بخوانید: ترخیص کالا از گمرک شهریار
گمرک های مختلفی در کشور وجود دارند که هر کدام وظیفه ترخیص کالاهای خاصی را بر عهده دارند. به عنوان مثال:
واردات قطعات الکترونیکی :واردات قطعات الکترونیکی برای تولید محصولات داخلی، نیازمند اخذ مجوز کمیسیون ماده یک است. اما اگر قطعات مشابهی در داخل کشور تولید شود یا امکان تولید داخلی آن ها وجود داشته باشد، درخواست مجوز با مشکل مواجه می شود.
واردات گوشی های هوشمند: بسیاری از شرکت ها برای عرضه مدل های جدید گوشی های هوشمند در بازار داخلی، اقدام به واردات این محصولات می کنند. اما با توجه به افزایش تولید داخلی گوشی های هوشمند و وجود مدل های مشابه در بازار، روند ترخیص موبایل با چالش های جدی مواجه شده است. بسیاری از شرکت ها علی رغم درخواست مجوز کمیسیون ماده یک، به دلیل سیاست های حمایت از تولید داخلی و جلوگیری از واردات بی رویه، با رد درخواست خود مواجه می شوند. این موضوع باعث شده تا فرآیند واردات گوشی های هوشمند و ترخیص آن از گمرک پیچیده تر و زمان بر شود.
واردات قطعات خودرو: واردات قطعات خودرو، به ویژه قطعاتی که در داخل کشور تولید می شوند، با محدودیت هایی مواجه است. کمیسیون ماده یک تلاش می کند تا با حمایت از تولیدکنندگان داخلی، از واردات بی رویه قطعات جلوگیری کند.
واردات خودروهای سواری: واردات خودروهای سواری در ایران به دلیل وجود تولید داخلی و سیاست های حمایتی از محصولات داخلی با محدودیت های فراوانی مواجه است. این محدودیت ها با هدف حمایت از خودروسازان داخلی و کاهش وابستگی به واردات اعمال شده است.
معمولا با توجه به شرایط موجود اقتصادی و بهره برداری از تولید در داخل شرکت های تولیدی تصمیم به واردات ماشین آلات مستعمل می نمایند که هم مقرون به صرفه باشد و هم توان تولید را در کشور بالا ببرند. با توجه به شعار انقلابی جهش تولید باید با حمایت همه جانبه و رفع موانع محقق گردد، شایان ذکر است این شعار رهبر معظم انقلاب برای شرکت های تولیدی دارای اهمیت می گردد. لذا این روش مقرون به صرفه و جایگزینی برای ماشین آلات قدیمی با ماشین آلات مستعمل در خط تولید می باشد. از این رو واردات ماشین آلات مستعمل راهی مقرون به صرفه خواهد بود که همین ماشین آلات مستعمل و دست دوم جهت ورود و ترخیص کالا دارای شرایطی می باشند. پس صاحبان شرکت های تولیدی که قصد ورود این نوع از ماشین آلات را دارند، می بایست مجوزی از وزارت خانه مربوطه اخذ نمایند که این مجوز خاص، توسط سازمان توسعه تجارت صادر می گردد. جهت دریافت این مجوز که به نام کمیسیون ماده یک شناخته و صادر می شود و اعضای این کمیسیون از وزارت صنعت و معدن، کشاورزی و امور اقتصادی و دارایی و همچنین نماینده قانونی بانک مرکزی و نماینده اتاق بازرگانی می باشند که این اعضا تمامی موارد را بررسی و درخصوص درخواست صاحب کالا تصمیم گیری می کنند و نیز اعضای کمیسیون ماده یک موارد زیر را مورد بررسی قرار می دهند.
یکی از موارد مهمی که در این کمیسیون بررسی می گردد، امکان تولید ماشین آلات می باشد که ارزیابی می گردد و همچنین اگر شرکتی امکان تولید داشته باشد و نتواند نیاز جامعه را برطرف نماید این امکان موثر می گردد. لذا طبق قانون و ماده 42 متن ذیل مطابق و عیناً از کتاب آیین نامه اجرایی قانون و مقررات در خصوص کالاهای مستعمل ذکر شده است.
ورود خودروهای مستعمل از جمله راه سازی در چهارچوب قانون مربوطه و آیین نامه اجرایی آن امکان پذیر است. ورود تجهیزات، دستگاه و ماشین آلات مستعمل برای خط تولید با رعایت مقررات مربوط به تایید وزارتخانه تولیدی ذیربط می باشد.
بیشتر بخوانید: ترخیص لوازم یدکی خودرو
موارد ذیل نیاز به دریافت کمیسیون ماده یک می باشد:
کالاهای مستعمل که نیاز به اخذ مجوز استاندارد را دارند، می بایست گواهی استاندراد نیز برای آنها اخذ گردد.
در شرایطی که فرد یا شرکتی قصد داشته باشد که دستگاه یا ماشین آلات مستعمل را به کشور وارد نمایند می بایستی مجوزی را از سازمان توسعه تجارت با عنوان کمیسیون ماده یک دریافت و اقدام به ورود نمایند.
چرخه کار آن بدین صورت است صاحب کالا باید مربوطه به کالا که قصد ورود دارد را (پروفرما/PI) به سازمان توسعه و تجارت دارد و در صورت تائید این سازمان مجوز را صادر و تحویل می نمایند
بازرگانی احدی با داشتن تجربیات ترخیص کالا آمادگی ارائه هرگونه مشاوره در خصوص اخذ مجوز کالای مستعمل و یا کمیسیون ماده یک از وزارت خانه ی مربوطه را دارد
پرسش و پاسخ
امیرحسین نیکوفکر
۱۴۰۱/۰۵/۲۳
سلام وقت بخیر سوال دارم راجع به نحوه پر کردن فرم کمیسیون ماده یک
مدیر سایت
سلام وقتتون بخیر درخدمتم.
محمد
۱۴۰۰/۰۳/۲۴
سلام شما میتوانید مجوز ماده ١ رو برای ورود موتور وگیربکس خودروی سواری و کامیون اخذ نمائید ، هزینه هم مهم نیست،جسارتا ترجیح میدم تو خصوصی جواب بدید ،پیشنهاد خوب دارم ٠٩١٢١١٤٨٥٢٦
مدیر سایت
سلام
تماس میگیرم خدمتتون
حمیدرضا
۱۴۰۰/۰۲/۲۸
سلام من میخوام موتور و گیربکس کامیون ولوو وارد کنم آیا امکانش هست؟ وزن دوتا رو هم 2تن ابعاد 250*001*150سانتیمتر
مدیر سایت
سلام
منظورتون این هست که امکان وارداتش هست یا خیر؟ لطفا تعرفه خود را اعلام نمایید تا بررسی شود
احمد نظامی
۱۴۰۰/۰۱/۲۵
آیا می توان بیل مکانیکی مدل پایین از ژاپن وارد کرد؟
مدیر سایت
باسلام، واردات قوانین و اصولی دارد که باید در چارچوب آن قوانین عمل کرد تا مشکلی یش نیاید. برای همین باید تعرفه و شرح کامل کالای خود را ارسال کنید یا با شرکت تماس بگیرید تا کارشناسان ما شما را راهنمایی کنید.
عبدالله طائ
۱۳۹۸/۰۷/۰۷
آیا می توان یک دستگاه لودر WA1200-3 با اخذ کمسیون ماده یک وارد کرد؟
مدیر سایت
خیر، نمی توان برای چنین کالایی کمیسیون ماده یک دریافت کرد و در نتیجه شما نمی توانید چنین دستگاهی را وارد کنید. اگر می خواهید این دستگاه را وارد کنید می توانید با کارشناسان ما تماس بگیرید تا شما را راهنمایی کنند.
شرکت ترخیص کالا